Fogászati implantátumok

Fogászati implantátumok

A foggyökerek helyettesítésére megfelelő sebészeti eljárások során fogászati implantátumokat ültetnek az alsó vagy felső állkapocs csontszövetébe. Későbbi fogászati eljárások során az így beültetett implantátumokra koronákat helyeznek.

Manapság bármelyik korosztályt érintheti a fogászati implantátumok beültetése, de egyes állapotok kockázatot jelenthetnek a beültetés sikerességére, illetve egyes betegségek jelenléte ellenjavallhatja a fogászati implantátumok beültetését. Ilyenek például a cukorbetegség, a csontritkulás, a daganatos betegségek, a közelmúltban történt szívroham vagy szélütés, egyéb anyagcserebetegségek és a vese bizonyos megbetegedései. Fogászati implantátum beültetését ellenjavallhatják bizonyos helyi tényezők is, mint például a nem megfelelő szájhigiénia, fertőzés jelenléte, stb. Szenvedélyes dohányosoknál is fennáll a beültetés sikertelenségének kockázata.

A fogászati implantátum beültetése egy helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban is elvégezhető egyszerű eljárás.

Az implantátum beültetését megelőzi a szájüreg teljes rendbehozatala, továbbá az állcsont magasságának és minőségének megállapítása, röntgenfelvétel készítése és egyebek, majd ezeket követően kerül sor magára a teljesen fájdalommentes beültetésre.

A következő esetekben javasolt implantátum beültetése:

  • egy hiányzó fog pótlása,
  • több hiányzó fog pótlása és
  • az összes fog hiányának pótlása.

Bizonyos esetekben megoldható, hogy az implantátum beültetése és a korona vagy híd elkészítése egyszerre történjen, viszont az eljárás általában két fázisból áll: az implantátum beültetését követően, bizonyos idő elteltével kerül sor a korona felhelyezésére. Ez több tényezőtől is függhet, például, hogy az alsó vagy a felső állkapcson történik-e a beavatkozás. Gyakran okoz gondot a beültetéshez szükséges megfelelő csontállomány hiánya, különösen a régóta fennálló foghiány esetében. Ilyen esetekben, ha a felső állcsontról van szó, arcüreg emelést (sinus lift) majd pedig csontpótlást kell elvégezni. Az alsó állcsont esetében különféle sebészeti eljárásokkal biztosítható az alveoláris gerinc megfelelő magassága.

Implantológia és garancia a beültetett implantátumokra

A fogászati implantátum beültetése egy olyan csapatmunka, amelyben szájsebész, protetikus fogász, fogtechnikus és a páciens vesz részt. Minden résztvevő tökéletes együttműködése szükséges ahhoz, hogy a beültetett fogászati implantátum sokáig szolgálhassa a pácienst. A fogászati implantátum beültetése a legsikeresebb beültetések egyike, nem kevesebb mint az esetek 95%-ban sikeres, amennyiben teljesülnek az ehhez szükséges feltételek. Ilyen feltételek például a megfelelő mennyiségű és minőségű csontállomány, a hibátlan sebészi technika, a legjobb fogászati implantátumok alkalmazása, a minőségi protetikai munka és a páciens együttműködése. Ez az együttműködés a megfelelő szájhigiéniát és a rendszeres ellenőrzéseket jelenti, melyeket a beültetést követő első öt évben évi néhány alkalommal kell elvégezni.

Működésünk során sok magas kockázati csoportba tartozó páciensnél is sikeres beültetést hajtottunk végre. Ezekben az esetekben a kockázati tényezők a következők voltak: cukorbetegség, csontritkulás, nem elegendő magasságú és szélességű csontállomány, láncdohányzás. A beültetés a legtöbb ilyen esetben is sikeres volt, ám ezen állapotokra nem vagyunk kihatással, ezért az implantátum tartósságára ugyan nem tudunk garanciát vállalni, de arra igen, hogy mindent megteszünk a beültetés sikerességének érdekében.

Az implantátum kiesése esetén a páciensnek joga van új implantátum beültetésére. A páciens kötelessége a kiesett fogászati implantátumot megőrizni és a klinikánkra hozni.

A garancia nem érvényes, amennyiben tudtunkon kívül és beleegyezésünk nélkül egy másik fogorvos eltávolítja a beépített implantátumokat vagy a pácienst erre biztatja, vagy ha valaki olyan sebészeti vagy fogászati beavatkozást hajt végre, amely veszélyezteti a beültetett implantátum osszeointegrációját. A garancia továbbá nem érvényes erős dohányosok esetében és a megfelelő szájhigiéniát hanyagolóknál, akiknél az implantátum megmaradását veszélyeztető dentális plakk és fogkő alakul ki.

Csak az orvosok és a páciens tökéletes együttműködése biztosíthatja az implantátum hosszú élettartamát. A megfelelő sebészeti technika alkalmazása, a fogászati implantátum anyaga és a jó protetikai munka a sikertelen beültetés kockázatát minimálisra csökkenti.

Kérdése van? Írjon nekünk!

Ez a weboldal sütiket használ az Ön élményének javítása érdekében. A felhasznált sütik kizárólag a weboldal zavartalan működését szolgálják.