Esztétikai fogászat

Fogfehérítés

Fogfehérítéssel az elszíneződött élő és élettelen (gyökérkezelt) fogakat kezeljük. A fogfehérítés több módon is történhet. Klinikánkon a fogfehérítést ambuláns körülmények között, fogorvosi felügyelet mellett végezzük. Az általunk alkalmazott Beyond Polus technikával történő fogfehérítés nagyjából egy órát vesz igénybe. Az eljárás a fogak előkészítésével kezdődik (a lágy lepedék és a fogkő eltávolítása), majd 30%-os hidrogén-peroxid fogfehérítő szert viszünk fel a fogakra, 15 perc elteltével pedig lemossuk azt. Megvizsgáljuk az elért eredményt, és amennyiben szükséges, az eljárás még kétszer megismételhető.

A fogfehérítés otthon is elvégezhető, de ilyenkor előbb a páciens foglenyomata alapján úgynevezett splintet (fogvédő sín) készítünk, amelybe a fogfehérítő gélt kell helyezni a fogfehérítés során. Rövid felvilágosítást követően a páciens könnyedén el tudja saját maga végezni a fogfehérítést az éjszaka folyamán vagy akár napközben hordott fogvédő sín segítségével. Az otthoni fogfehérítés eredményei fokozatosan jelentkeznek, lassabban, mint az ambuláns körülmények között végzett fogfehérítéskor.

A fogfehérítés folyamata alatt nem ajánlott színezett italok és ételek fogyasztása és a dohányzás. Az eljárás eredménye nem tart örökké, ezért a kezelést bizonyos idő elteltével meg kell ismételni.

Az elhalt fogak idővel elszíneződnek, megsötétülnek, mivel megváltozik az anyagcseréjük. Ettől függetlenül az elhalt a fogakon is elvégezhető a fogfehérítés. Az eljárás a következő: kis lyukat fúrunk a kifehérítendő fogon és ezen keresztül fehérítő gélt helyezzük bele. A behelyezett gél mintegy két hétig marad a fogban, vagyis amíg el nem érjük a kívánt árnyalatot. Ezt követően a kitisztított fogbélbe tartós tömést helyezünk.

A fogfehérítés nem roncsolja a fog szerkezetét, mellékhatásként legfeljebb a fog átmeneti hidegre való érzékenysége jelentkezhet. E mellékhatás nem tartós, a fogak érzékenységét csökkentő fogkrémmel enyhíthető.

Fogékszerek

Fogékszerekkel egyszerűen teheti mosolyát egyedivé és ellenálhatatlanná. Az eljárás teljesen fájdalommentes, nem invazív és nem sérti meg a fogak felszínét. Az eljárás a fogak előkészítésével kezdődik (a lágy lepedék eltávolítása), majd a felső fogak felszínéhez rögzítjük az ékszert. A fogékszer bármikor eltávolítható vagy lecserélhető következmények nélkül.

Esztétikus fogtömések

Manapság a fogtöméshez igen sokféle anyagot használnak. A korszerű, esztétikus, fogtömésre használt anyagok („fehér tömések”) fejlődésével az amalgám („szürke”) tömések teljesen kiszorultak a használatból.

Előnyük az amalgám töméshez viszonyítva, hogy kezelés során a fognak sokkal kisebb részét kell eltávolítani. Klinikánkon korszerű, a mai igényeknek mechanikai és esztétikai szempontból is megfelelő, esztétikus anyagokat használunk a tömésekhez.

Ezen anyagok segítségével rekonstruálhatók („megjavíthatók”) a szuvas fogak, továbbá a nem szuvasodás következtében (fognyaki kopás, letört fogszél, a fogak szerkezetének veleszületett rendellenességei) eldeformálódott fogak alakja is helyrehozható.

Ezen anyagok hátrányaként a tömés lehetséges elszíneződését lehetne említeni, amit az ételekből és italokból származó festékanyagok okoznak. Így bizonyos idő elteltével szükségessé válhat a tömések cseréje.

Porcelán (kerámia) héj

A porcelán héj egy állandó, a fogak elülső felületére ragasztócementtel rögzített esztétikai fogpótlás, amelynek célja a fogak formájának, helyzetének, méretének vagy színének megváltoztatása.

Korona elkészítéséhez képest a porcelán héj esetében a csiszolás jóval kevésbé invazív, mivel csak a fogak elülső felületét és metsző éleit kell lecsiszolni. Csak kis mértékben kell csiszolni a fogakat, legyakrabban 0,3 és 0,7 milliméter között. Léteznek úgynevezett non-prep porcelán héjak is, amelyeket az érintetlen, azaz nem csiszolt fogakra helyeznek, de ehhez mindenképp teljesülnie kell bizonyos feltételeknek, azaz a fogak helyzetének.

A porcelán héjjal a következő esztétikai problémák orvosolhatók:

  • a fogak enyhén szabálytalan elhelyezkedése
  • a fogak enyhe elszíneződése
  • a szomszédos fogak méretbeli különbsége
  • a fogak nem kielégítő formája és mérete
  • diasztéma, azaz a fogak közötti rések

A porcelán héj csak egészséges fogakra építhető, ami annyit jelent, hogy a nagy töméssel rendelkező, nagy kiterjedésen szuvasodott, fogágybetegség vagy vérző ínygyulladás sújtotta fogak nem alkalmasak az ilyen fajta eljárás elvégzésére. Az olyan káros szokások, mint amilyen a köröm vagy különféle tárgyak rágása, a fogcsikorgatás (bruxizmus), a fordított harapás vagy a kifejezetten erős harapás szintén kizárják a porcelán héj elkészítésének lehetőségét. Mivel igen vékony, mindössze néhány tizedmilliméter vastagságú, az ilyen rossz szokások vagy szabálytalan harapások nagyon könnyen a porcelán héj letöredezéséhez vezetnének.

A porcelán héj felhelyezését követően elengedhetetlen a fogorvos által javasolt utasítások betartása. Feltétlenül szükséges a száj és a fogak tökéletes tisztaságának fenntartása, a héj széle elszíneződésének megakadályozása érdekében kerülni kell a túlszínezett ételek és italok fogyasztását, továbbá kerülni kell a túl kemény ételekbe vagy tárgyakba való harapást.

Ha minden feltétel adott, a porcelán héj tökéletes megoldást jelenthet az Ön tökéletes mosolya elérésének érdekében!

Kérdése van? Írjon nekünk!

Ez a weboldal sütiket használ az Ön élményének javítása érdekében. A felhasznált sütik kizárólag a weboldal zavartalan működését szolgálják.