Fogpótlások

A fogak hiánya ront az arc esztétikai kinézetén, de funkcionális zavarokhoz is vezet. A megmaradt fogak a megüresedett foghely felé dőlnek, hosszirányú tengelyük körül elfordulnak, valamint a hiányzó foggal szemközti fog kiemelkedik a sorból. A foghiányos rész többé nem támasztja meg a lágyrészeket (arc, ajkak), melynek következtében ezek beesetté válnak, mély barázdák jelennek meg az orr és a szájszeglet között (az arc időskori kinézete). A fogak elvesztése következtében zavar keletkezhet a felső és az alsó állkapocs működésében, melynek következményeként fájdalom jelentkezhet az állkapocs ízületeiben.

A fent leírtak miatt szükséges a hiányzó fogak pótlása, amely fogpótlás lehet rögzített (nem kivehető), kivehető és kombinált.

A rögzített fogpótlások közé soroljuk a koronát és a hidat, a kivehetők közé pedig a teljes és részleges műfogsort.

Rögzített fogpótlás

Korona

A korona a hiányzó fogszövet helyettesítésére szolgáló fogpótlás, amely követi a fog természetes formáját, méretét és színét. A koronát sapkaszerűen ragasztják a fog felső részére.

Korona felhelyezése abban az esetben szükséges, ha:

 • a fog jelentős része törés vagy fogszuvasodás esetén károsodott;
 • a fogtömés mérete akkora, hogy fennáll a megmaradt fogrész törésének veszélye;
 • a páciens nem elégedett fogainak kinézetével vagy elhelyezkedésével;
 • a fogak a kor előrehaladtával megkoptak (abrázió);
 • a fog elhalt (gyökérkezelt fog) és üvegszál kapoccsal lett megerősítve.

A korona elkészítését a fogorvos és a fogtechnikus végzi, az eljárás pedig a következő:

 1. A vizsgálatot követően a pácienssel való megbeszélés alapján elkészítjük a kezelés tervét és kijelöljük azokat a fogakat, amelyekre koronát helyezünk fel.
 2. Helyi érzéstelenítést követően lecsiszoljuk a fogakat (minden oldalról csökkentjük a fog méretét)
 3. Lenyomatot készítünk a lecsiszolt, valamint az azzal szemben álló fogról, amit ezután eljuttatunk a fogtechnikai laborba
 4. A fogtechnikus az esettől és az elkészítendő korona anyagától függően egy vagy több próba koronát készít, majd a pácienssel és a fogorvossal való egyeztetés alapján meghatározásra kerül a korona színe
 5. Az elkészült koronát ragasztócement segítségével helyezzük fel (implantátumra felhelyezendő korona esetén a fogpótlás a 3. pontban jelölt eljárással kezdődik)

Anyagát tekintve a korona lehet fémmentes porcelán korona és fém, illetve cirkónium alapú porcelán korona.

A fémmentes porcelán koronával kiváló esztétikai eredmények érhetők el, mivel anyagának áttetszősége szinte teljesen megegyezik a természetes fogakéval. Az ilyen fajta korona mikroszkóppal történő elkészítéséhez elengedhetetlen a fog rendkívül precíz előkészítése és tökéletes lenyomat vétele.

A fémkerámia korona, kiváló mechanikai és esztétikai tulajdonságainak köszönhetően, a nálunk leggyakrabban alkalmazott klasszikus korona típus. A korona alapját egy fémötvözet képezi, amelyre kerámiaréteget égetnek. Az ilyen típusú korona hátránya az íny visszahúzódásakor jelentkezik, láthatóvá válik a fémszegély, illetve a fémötvözet gyakran vált ki allergiás reakciót.

Korona készítéséhez használt legkorszerűbb anyag a cirkónium-oxid. A cirkónium korona rendkívüli szilárdságának és kiváló esztétikai tulajdonságainak köszönhetően előnyösebb a fémkerámia koronánál, hatékonyabb a lecsiszolt fogak hőszigetelése, kevésbé irritálja a lágyszöveteket. Mivel nem vált ki allergiás reakciót, használata javasolt az arra érzékenyeknek.

Hidak

A hidak az olyan rögzített fogpótlások közé tartoznak, amelyek több összekapcsolt koronából állnak és „áthidalják” az állkapocs foghiányos részeit. Híd felhelyezése egy vagy több fog hiánya esetén szükséges.

A hidak elkészítésének folyamata megegyezik a koronáéval. A fogorvos lecsiszolja a hidat tartó fogakat, lenyomatot vesz, a fogtechnikus pedig elkészíti a hidat. A hidat tarthatják meglevő fogak vagy implantátumok is.

A cementrögzítési eljárást követően a páciensnek ügyelnie kell a megfelelő szájhigiéniára. A fogkefe és fogrém használata mellett ajánlott a következők használata is:

 1. Fogköztisztító kefe
 2. Fogselyem az íny és a híd közötti rés tisztítására
 3. Elektromos szájzuhany, amely magasnyomású vízsugárral tisztítja a korona- és fogközöket (water pick)

A fogpótlás típusának kiválasztását több tényező is befolyásolja. Nagymértékben függ a megmaradt fogak számától, elhelyezkedésétől és egészségétől, továbbá a foghiányos ínygerinc és a nyálkahártya állapotától. Mindig előnyben kell részesíteni az implantátumok használatát és lehetőség szerint a rögzített fogpótlást.

A híd előnyei a fogpótlással szemben:

 • a tartófogakhoz van rögzítve és nem kivehető
 • rágáskor a nyomóerő a fogat terheli (mint a természetes fogak esetén), nem pedig a környező lágyrészeket
 • esztétikusabb
 • a pótlás részei nem nyúlnak az ínyre, a nyelv alá, vagy bármely lágyrészre
 • a beszéd és a rágás olyan, mint a természetes fogakkal
 • a páciensek könnyen hozzászoknak

Kivehető fogpótlások

A kivehető fogpótlások, más néven protézisek, nem rögzítettek a szájban. Léteznek teljes és részleges kivehető fogpótlások.

Teljes kivehető fogpótlások

Teljes kivehető protézist az összes fog hiánya esetén alkalmazunk.

A teljes kivehető lemezes fogpótlások akrilátból készülnek, szükség esetén fém vázzal vagy hálóval erősíthetők meg. Amennyiben a páciens allergiás az akrilátra, polyan (kristályos) fogpótlást alkalmazunk, amely nem tartalmaz akrilátot, de egyéb tulajdonságai is kedvezőbbek a lemezes fogpótlásnál, így kitűnő teljes és részleges fogpótlásnak bizonyul.

Részleges fogpótlások

A részleges fogpótlások egy vagy több fogat pótolnak (de nem az összeset), és abban az esetben alkalmazzák őket, ha rögzített pótlás nem alkalmazható.

A részleges lemezes fogpótlások akrilátból készülnek. A mai felfogás szerint csak ideiglenes fogpótlások, mivel legalább ötévente cserélni kell őket. A rágás következtében fellépő erők aránytalanul terhelik a meglevő fogakat és az ínyt, a dróthorgonyok pedig károsítják a tartófogakat, fogszuvasodást és foglazulást okoznak. A más típusú részleges fogpótlásoknál sokkal nagyobbak és vastagabbak, ezért a páciensek is nehezebben szoknak hozzájuk.

A felsorolt okokból kifolyólag manapság sokkal népszerűbbek az olyan korszerű anyagokból készült részleges protézisek, mint amilyen a valplast, bio dentaplast, flexiplast, valamint a vázszerkezetes részleges fogpótlások.

Kombinált fogpótlás

Esetenként a fogak elrendezése vagy a megmaradt fogak minősége nem teszi lehetővé rögzített fogpótlások, azaz hidak alkalmazását, a páciens pedig nem szeretne vagy nem alkalmas implantátum beültetésére (elégtelen csontállomány, az implantátumok elhelyezéséhez túl kevés a hely, stb.). Ilyenkor a fogorvos felméri a kombinált fogpótlás alkalmazásának lehetőségét, amely koronákból vagy hidakból és portézisből tevődik össze.

Maga a protézis leggyakrabban fém vázszerkezetből (fémlemez) és az íny természetes színét utánzó akrilátból áll, amelybe a műfogakat helyezik. A műfogsort a híddal vagy a koronával úgynevezett finommechanikai elhorgonyzással vagy csúsztatóval kapcsolják össze.

A kombinált fogpótlás előnye, hogy a korona és a műfogsor, a fogpótlást csúfító horgonyok helyett, csúsztatókkal is összekapcsolható. A csúsztató feladata a fogsor stabilitásának biztosítása, a rágás közben fellépő nyomóerők egyenletes elosztása, valamint az esztétikus fogpótlás megvalósítása.

Ha fogpótlásra van szükség, a fogorvos részletesen megvizsgálja a páciens fogainak és a fogakat támasztó szöveteknek a pillanatnyi állapotát, röntgenfelvételt és fotódokumentációt készít. Fogorvosa csak a kivizsgálást követően tudja javasolni az Önnek legmegfelelőbb eljárást.

Implantátumra kapcsolódó műfogsor

Ha nem lehetséges a rögzített fogpótlás, az nem jelenti, hogy a teljes műfogsoron kívül nincs más megoldás.

Amennyiben az álkapocs bizonyos részeiben megfelelő a csontállomány, implantátumra kapcsolódó teljes műfogsor is készíthető. Az implantátumok száma változó, az alsó állkapocsba legalább 2–4 implantátum, míg a felső állkapocsba legalább 4 implantátum beültetése szükséges.

A műfogsor stabilizálásához lokátorokat vagy stégeket alkalmaznak. Ezeknek köszönhetően a műfogsor nem mozdul el beszéd vagy a száj mozgatása közben.

Az implantátumra kapcsolódó műfogsorok előnye a teljes műfogsorhoz viszonyított nagy stabilitása, különösen az alsó állkapocsban. A műfogsorok mérete is kisebb, így kevesebb helyet foglalnak el a páciensek szájában, amely jobb komfortérzetet és ízérzékelést biztosít számukra.

Kérdése van? Írjon nekünk!

Ez a weboldal sütiket használ az Ön élményének javítása érdekében. A felhasznált sütik kizárólag a weboldal zavartalan működését szolgálják.